Снимка Фейсбук/Министерство на икономикатаНазрява нов огромен скандал в България. Големите кредиполучатели на Българската

...
Снимка Фейсбук/Министерство на икономикатаНазрява нов огромен скандал в България. Големите кредиполучатели на Българската
Коментари Харесай

Големите кредитополучатели на ББР не дойдоха на срещата с министър Петков

Снимка Фейсбук/Министерство на икономиката

Назрява нов голям скандал в България. Големите кредиполучатели на Българската банка за развиване (ББР) не пристигнаха на срещата със служебния министър на стопанската система Кирил Петков. Тя бе планувана за 10.30 часа през днешния ден, само че след голямо забавяне Петков се появи самичък пред медиите.

От думите му стана ясно, че шест компании са изпратили писма до министерството, в които се извиняват, че няма да участват и изясняват, че изплащат съответно отговорностите си. „ Добрата вест е, че няма просрочия “, сподели министърът. Към момента обаче не е ясно какви са изискванията, при които тези компании са получили заеми от ББР, с каква рента и с какви обезпечения. Предстои тази информация да бъде разкрита от новия одитен комитет на банката, написа investor.bg.

Две от сдруженията -  " Благоевград-БТ " А Д и " Транспект " АД , не са открили контакт с Кирил Петков и за тях не се знае дали и по какъв начин заплащат вноските по заемите си.

Потвърждение за наличие е получено само от " Параходство Български морски флот ", само че в последна сметка и те не изпратиха собствен представител Петков обаче го похвали с „ най-изчерпателното писмо “, в което изясняват, че отпуснатият заем от ББР (над 60 млн. лева.) е „ фокусиран в експортната активност на сдружението “.

От сдружението разгласиха писмото си, от което излиза наяве, че в  момента процентното съответствие на настоящата кредитна експозиция на компанията е  47 % към непознати и 53 % към български кредитни институции. Според писмото ББР не е отпускала грантово финансиране и по тази причина заемът не ощетява дребните и междинни предприятия в страната. не е отпускала грантово финансиране. „ За интервала на съдействието с ББР, Параходство БМФ АД е платило на банката над 21 млн. лв. лихви, такси и комисиони, които евентуално са били употребявани в допълнение на ресурса за подкрепяне на дребни и междинни предприятия “, написа в писмото.

Според Петков към момента седи въпросът за скандалните 1 милиарда лева, отпуснати под формата на заеми на 8 сдружения – това ли е най-хубавото целево потребление на тези пари.

Служебният министър изясни още, че във ведомството са получени голям брой „ забавни “ сигнали от дребни и междинни предприятия, които не са имали достъп до заеми.

Той увери, че министерството е отворено за тези сигнали и всеки подобен ще бъде прегледан и изследван и ще се откри за какво ББР е отказала да отпусне финансиране. Петков изясни, че някои компании са чакали по 2 месеца за среща с представител на ББР. „ Нека всеки, който има въпроси и проблеми с ББР по отношение на кредитирането на дребни и междинни предприятия, да се свърже с нас. Ние ще пожелаеме отговор от ББР за всеки един отхвърлен заем, който е уместен и е в дребните и междинни предприятия ", подсигурява Петков.

Според него този вид сигнали са доста скъпи, тъй като задачата е  тази банка да продължи да работи за дребните и междинни предприятия. Той напомни, че решението ББР да не може да отпуска повече от 5 млн.лв. заеми е взето тъкмо, с цел да може банката да прави това, за което е основана - да финансира дребния и междинен бизнес.

Припомняме, че става дума за 8 сдружения, които са получили заеми за над 1 милиарда лева В средата на май Петков разгласи, че от общо 1,9 милиарда лева заеми на Българска банка за развиване към частни компании (извън комерсиалните банки), 1,8 милиарда лв. - т.е. 95% от всички - са към едвам 20 клиента, 8 от които са взели над 1 милиарда лева. 

Разпределението на сумите е следното:
Кредити с размер над 140 млн. лева – " Слънчев ден " АД, " Благоевград-БТ " АД, " Роудуей кънстракшън " АД,
Кредити с размер над 115 млн. лева –  " Маркет инвестмънт " АД (Техномаркет), " Интернешънъл инвестмънтс " ЕАД
Кредити с размер над 60 млн. лева – " Параходство БМФ " АД, " Транспект " АД, " Инса Ойл " ЕООД

Скандалът в ББР се разрасна съвсем незабавно откакто служебното държавно управление встъпи в служба и разгласи, че във финансовата институция стартира цялостна проверка, която да откри по какъв начин и при какви условия се разходват държавни средства. 

След няколко опита на новия стопански министър да разбере какво се случва в баката и  цялостна промяна на одитния комитет  на институцията, през вчерашния ден се стигна и до  отсраняване на членове на надзорния съвет  - Митко Симеонов и Велина Бурска с бяха освободени поради отвод да се срещнат с Кирил Петков.

По-рано през днешния ден в утринния блок на Нова телевизия уволнените Симеонов и Бурска дадоха просторно изявление, в което обясниха, че не са отишли на срещата, тъй като не желаели да участват, защото ще има запис. „ Досега не сме давали изявленията. Това за нас е несвойствено и взехме решение да се възползваме от нашето право да не бъдем записвани “, обясниха те в народен ефир, където диалогът също се записва... В края на диалога в студиото Симеонов акцентира, че надзорният съвет не организира срещи с кредитоискатели, а това е работа на специалистите на банката. 

Още преди седмица министърът се оплака, че членове на надзора блокират информацията за отпуснатите огромни заеми, което не дава опция да се види по какъв начин е предпазен публичният интерес. На вчерашната покана за намира се яви само ръководителят на надзорния съвет Стамен Янев. Той описа, че е в надзорния съвет на ББР от осем месеца и че в този интервал е бил очевидец на затруднена връзка сред управителния съвет и надзора и му е било мъчно да доближава до всичката информация, от която е имал потребност, с цел да знае какво тъкмо се случва в банката.

Важно е да се посочи, че надзора на ББР утвърждава отпущането на всеки заем над 5 млн. лева Процедурата по назначението на нов контрол и ново управление на ББР обаче е тромава и мудна и е нужно утвърждението на Българска народна банка. Номинирани за членове на надзора са Васил Щонов и Валентин Михов. 

До лятото на 2020 година ръководител на Надзорния съвет на ББР беше някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов, а по-късно поста пое Стамен Янев, който Кирил Петков възвърне на поста шеф на Българска организация за вложения.

Възможността Кирил Петков да смени надзора на ББР се появи, откакто той подписа контракт за подаяние с комерсиалната банка, имала досега осем броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лв., (000055% от капитала на ББР), по силата на който  комерсиалната банка трансферира на страната правото на благосъстоятелност върху акциите .

Така министърът на стопанската система, в качеството си на упражняващ правата на страната като едноличен притежател на капитала в общото заседание на акционерите на ББР, може да предприеме всевъзможни спомагателни, нужни корпоративни дейности.

Всички тези промени се случват на фона на уверенията на управлението на ББР, че са оптимално транспарантни и спомагат на служебния министър на стопанската система. Въпреки това Петков среща очевидна опозиция и евентуално това е претекстът всички срещи със забърканите лица да са обществени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР